• Haberler

  • 01 Haziran 2013

MÜSİAD’IN DÜZENLEDİĞİ KONFERANS

“Medine Pazarından MÜSÄ°AD’a Ä°slami Ä°ktisat ve Kapitalizm ”

31.05.2013 Cuma günü saat 20:30’da baÅŸlayan konferansın konuÅŸmacı konuÄŸu Ä°stanbul Åžehir Üniversitesi iÅŸletme Bölümü ÖÄŸretim Üyesi, Bilim ve Sanat Kurucu BaÅŸkanı, Türkiye Milli Kültür Vakfı BaÅŸkan Yardımcısı ve Yazar Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özel oldu. Samsun DSÄ° Konferans salonunda gerçekleÅŸen konferans MÜSÄ°AD Samsun Åžube BaÅŸkanımız Sayın Erkan MALKOÇ’un Sayın Mustafa Özel’i kürsüye davet etmesi ile baÅŸladı.

“Medine Pazarından MÜSÄ°AD’a Ä°slami Ä°ktisat ve Kapitalizm ” konulu konferansta

Sayın Özel konuÅŸmasına “Fiyat ve emek arasındaki orantıdan bahsederek baÅŸladı. Ä°slamiyetin doÄŸuÅŸu esnasında Peygamberimiz Hz. Muhammed’in ticarette ahlaki deÄŸerler konusunda bazı maddeler sıralamış ve saÄŸlam bir ticaret için bu maddelerin uygulanmasını müslümanlara bildirmiÅŸti. Bu maddelerden ilki pazaryerinin dümdüz olması kuralı idi. Böylelikle herkes eÅŸit bilgiye sahip olur ve en uçtaki diÄŸer uç kısımdaki pazarcıyı görür ve alım-satım gerçek ticaret olur bu da Ä°slami pazarın gerçekleÅŸtiÄŸini ifade eder. Ä°kinci madde olarak da köÅŸelerin kapılması; eÄŸer devlet garantörlüÄŸünde piyasa rekabeti olur ise Ä°slami Pazar devam eder ancak tekelci piyasalar varsa pazarı bitiren ahlaka aykırı sürece doÄŸru gidildiÄŸi ifadesini uyandırır. Üçüncü olarak da fiyatı Hak belirler; eÄŸer fiyat müdahalesiz olur ise doÄŸru fiyattır. Sapmalar müdahaleler var ise doÄŸru fiyat deÄŸildir, sözlerini ifade eden Sayın Özel Kapitalizm konusuna da deÄŸinerek “Piyasa düÅŸmanı kapitalizm” adlı kitabında yazdıklarından da kısa cümleler halinde açıkladı. Dünyada kapitalizme çare olarak bulunacak yöntemlerin araÅŸtırıldığını buna paralel olarak sosyalizm olgusunun doÄŸduÄŸunu ifade eden Sayın Özel kainatı devam ettiren alternatif sistemlerin araÅŸtırılması gerektiÄŸini vurguladı. Medine pazarında baÅŸlayan Ä°slami ticaretin günümüze ne ÅŸekilde ulaÅŸtığını kısaca açıkladı. Soru cevap ÅŸeklinde devam eden konferansta son olarak Müsiad Samsun Åžube BaÅŸkanı Erkan Malkoç ‘’evlatlarımızın 2. Nesil olarak ticarette yeralmalarının nasıl olması gerektiÄŸi’’sorusunu Sayın Özel’e sordular. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özel‘’istatiksel olarak Türkiye’de aile ÅŸirketlerinin %90 ların üstünde varolduÄŸunu ve iÅŸletme yönetiminin daha ikinci kuÅŸakta %65 oranında battığını, bu oranın üçüncü kuÅŸakta giderek arttığını ve dördüncü kuÅŸaÄŸa %2-3’lerdekalabildiÄŸini aile ÅŸirketlerinin ömürlerin çoÄŸu kısmının 40-50 yıl ayakta kalamadığını’’ ifade ederken bu konuda bilgisi sıfır düzeyde olan çocuÄŸu ÅŸirkette tutmanın yararlı olamayacağını; bunun için öncelikle çocuÄŸun yeteneklerinin öne çıkartılarak hangi alanda baÅŸarılı olabildiÄŸini tespit etmenin gerekliliÄŸini açıkladı. Çocuk akademisyen olacaksa, doktor olacaksa, sanatçı olacaksa, tercih onun olmalı yoksa istemediÄŸi bir iÅŸi ne kadar baÅŸarılı olarak yürütebilir’’ifadesi ile sözlerine son veren Sayın Özel katılım saÄŸlayan herkese ve organizasyonun ev sahibi MÜSÄ°AD Samsun Åžube BaÅŸkanı Erkan Malkoç’a teÅŸekkürlerini bildirdi.

MÜSÄ°AD Samsun Åžubesi BaÅŸkanımız Erkan Malkoç Konferansımıza teÅŸrif edip bizi deÄŸerli bilgileri ile aydınlatan Hocamız Sayın Mustafa Özel’e TeÅŸekkürlerini bildirirken ve Üyelerimizden Sayın Mustafa YeÅŸilyurt ile MÜSÄ°AD’ın hediyesini takdim ettiler.